ECO LABEL Ahşap Zemin Kaplamaları Kriterlerini Yayınladı

ECO LABEL Ahşap Zemin Kaplamaları Kriterlerini Yayınladı

Kolayca temizlendikleri için ve estetik görünümleri ile ahşap zemin kaplamaları, özellikle konutlarda oldukça popülerdir. Ancak yaplan araştırmalar, birçok geleneksel ahşap zemin kaplaması içeriğinde bulunan toksik maddelerin, iç mekan hava kalitesini olumsuz etkilediğini ve insan sağlığı için tehlike yarattığını oraya koynaktadır. ECO LABEL programı, bu sorun üzerine eğilmiş ve formaldehit gibi toksik emisyonları sınırlayan kriterler belirlemiştir.

ECO LABEL Ahşap Zemin Kaplamaları Kriterlerini Yayınladı

Formaldehit bileşiği, genelde reçinelerde bulunmaktadır ve preslenmiş ahşap ürünlerde yapıştırıcı görevi görmektedir. Formaldehit, özellikle ahşap zemin kaplamalar yapılırken güçlü kokulu ve renksiz bir gaz olarak açığa çıkan, zehirli bir kimyasaldır. Ortamdaki formaldehit konsantrasyonu yüksek olduğunda, özellikle ilk uygulandığında, gözleri, burnu ve boğazı tahriş etmektedir. Uzun süreli bu bileşiklere maruz kalmanın etkileri ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

ECO LABEL kriterleri sayesinde insanlar artık daha az zararlı kimyasallara maruz kalacaklardır. Bu kriterler, özellikle çalışanların sağlık riskini azaltmakta ve uygulama sırasında çalışma alanlarını uygun şekilde havalandırmak ve düşük sıcaklık ve nem seviyelerini korumak gibi önlemlere olan ihtiyacı sınırlamaktadır.

ECO LABEL ahşap zemin kaplamaları kriterleri sadece formaldehit değil, diğer zararlı kimyasalların sayısını da sınırlamakta ve optimum performansla yüksek kaliteli bir ürün garanti etmektedir. Örneğin, ahşap zemin kaplamalarındaki formaldehitten salınan hava emisyonları, eşik değerin yüzde 50’sinden düşük olmalıdır. Bu seviye, Avrupa Birliği ülkeleri için kabul edilen formaldehit içeren ahşap bazlı paneller sınıflandırması ile uyumludur. Kriterler ayrıca, tutkal, vernik, boya ve alev geciktiricilerde yer alan tehlikeli madde seviyesini de kontrol etmektedir.